Unutulmamalı ki; çocukların sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmesinde en önemli görev ebeveynlere düşüyor.
Genlerin etkisi
Genler vücut tipinin nasıl olacağını, vücudun yağı nasıl yaktığını ve depoladığını belirliyor. Ancak sadece genler mevcut obezite krizini açıklayamaz. Çünkü hem genler hem de alışkanlıklar bir jenerasyondan
Obeziteyi engellemek
Her yaştaki çocukları sağlıklı bir kiloda tutmanın anahtarı bütüncül aile yaklaşımı uygulamak. Yani “ÖĞÜTLEDİĞİNİ UYGULA” zihniyeti.
Sağlıklı yeme ve egzersizi bir aile olayı haline getirin. Çocuklarınızı sağlıklı öğünler planlamanıza ve hazırlamanıza yardımcı olmalarına izin vererek dahil edin ve iyi yiyecek seçimleri yapmayı öğrenebilmeleri için onları da beraberinizde alışverişe götürün.
Yaş gruplarına göre çocuklar için bazı ek öneriler
1 yaşına kadar: Sağlığa yararlarının yanı sıra anne sütü fazla kilo alımını engellemeye yardımcı olabilir. Tam mekanizması bilinmese de emzirilen bebekler ne kadar yediklerini daha iyi kontrol edebilirler ve kendi içsel açlık işaretlerini daha iyi izleyebilirler. 1 yaşına kadar mutlaka emzirin.
2 - 6 yaş arası: İyi alışkanlıklara erken başlayın. Sağlıklı seçimleri siz de uygulayarak yeme tercihlerinin şekillenmesine yardımcı olun. Çocukların hereketli olma eğilimlerini destekleyin ve yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olun.
7 - 12 yaş arası: Çocukların sevdiği ve devam ettiği bir spor takımı olsun bu arada bir oynanan bir futbol maçı bile olabilir veya her gün hareketli olmalarını teşvik edin. Çocukların yürüyüş, bahçede oynama gibi günlük aktivitelerle evde de aktif olmalarını sağlayın.
13 - 17 yaş arası: Ergenler fast food sever ancak onları ızgara tavuklu sandviçler, salata ve daha küçük porsiyonlar gibi daha sağlıklı seçeneklere yönlendirin. Evde nasıl sağlıklı öğünler ve atıştırmalıklar hazırlayabileceklerini öğretin. Ergenleri her gün aktif olmaya teşvik edin sevecekleri bir spor dalı bulmaya çalışın grup egzersizlerine yönlendirin.
Tüm yaşlar: Televizyon, bilgisayar ve video oyunlarına ayrılan zamanı azaltın ve televizyon izlerken yemenin önüne geçin. Çeşitli sağlıklı yiyecekler servis edin ve olabildiğince sık beraber yemek yiyin. Çocukları günde en az beş porsiyon sebze ve meyve yemeye teşvik edin, şekerli içecekleri kısıtlayın ve her gün birlikte kahvaltı edin.
Eğer siz iyi yerseniz, düzenli egzersiz yaparsanız ve sağlıklı alışkanlıkları aile hayatınıza dahil ederseniz çocuklarınız için kalıcı olacak sağlıklı bir hayat şekline örnek olursunuz. Çocuklarınıza iyi yemenin ve aktif olmanın öneminden bahsedin ancak bunları herkes için bir alışkanlık haline gelecek bir aile geleneği yapın. En önemlisi, kaç kilo olurlarsa olsunlar onları sevdiğinizi ve onların sağlıklı ve mutlu olmalarını istediğinizi bilmelerini sağlayın.
Bazı yaygın yeme tuzaklarına düşmekten kaçının
Çocuklarınızın iyi davranışlarını ödüllendirmek için veya kötü davranışı cezlandırmak için tatlı ve şekerleri kullanmayın. Davranış değişikliği oluşturmak için başka çözümler bulun.
Tabakta yemek bırakmamak konusunda ısrarcı olmayın. Çocuğun acıktığına dair verdiği ipuçlarının farkında olun. Biberondan veya memeden uzaklaşan bebekler bile doyduklarının sinyallerini verirler. Eğer çocuk doyduysa onu yemeye devam etmeye zorlamayın. Sadece aç oldukları zaman yemeleri gerektiği fikrini destekleyin.
“KÖTÜ / YASAK yiyecekler”den bahsetmeyin. Çocukların sevdiği tatlıları ve atıştırmalıkları beslenmelerinden tamamen çıkarmayın. Çocuklar isyan edebilir ve bu yasak yiyeceklerden evin dışında aşırı yiyebilir veya eve gizlice sokabilirler. Beslenmeyi öğretmeye çalışın ve dengeleme esasını anlatın veya bu konuda bir beslenme uzmanından yardım alın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder